Πυρσόγιαννη, η αποθέωση της πέτρας

Thursday, 15 March 2018 19:10

pursogianni

Περίπου 30 χιλιόμετρα μετά την Κόνιτσα, στην Ήπειρο, ο ταξιδιώτης έρχεται αντιμέτωπος με (ακόμα) ένα μαγευτικό τοπίο αυτού του ευλογημένου τόπου, με όλα τα ηπειρώτικα χαρακτηριστικά. Σπίτια χτισμένα από πέτρα, καλντερίμια λιθόστρωτα, από πάνω ο Γράμμος, από κάτω η κοιλάδα του Σαραντάπορου.

Είναι η εξαιρετική Πυρσόγιαννη, παραδοσιακό, γραφικό και πανέμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων σε πλαγιά του Γράμμου, που έχει θέα στην κοιλάδα του μεγάλου ποταμού της περιοχής, του Σαραντάπορου. Αμφιθεατρικά χτισμένη η Πυρσόγιαννη, απολαμβάνει τον «εναγκαλισμό» πυκνού δάσους γύρω της.

Αρχοντικά σπίτια αναπτύσσονται γύρω από μικρές πέτρινες πλατείες και λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινες βρύσες αφηγούνται την ιστορία του χωριού ενώ ορόσημο της Πυρσόγιαννης είναι ο επιβλητικός ναός του Αγίου Γεωργίου με το εντυπωσιακό καμπαναριό. Είναι χτισμένος στη θέση παλαιότερου ναού, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Η Πυρσόγιαννη είναι πατρίδα των φημισμένων μαστόρων και πετράδων, αν και πλέον λίγοι είναι εκείνοι που συνεχίζουν το περίφημο και ιστορικό επάγγελμα του τεχνίτη της πέτρας. Πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα από τη ζωή των μαστόρων εκτίθενται στο Μουσείο των Μαστόρων της Πέτρας, στο πέτρινο, φυσικά, κτίριο του παλιού σχολείου του χωριού.

ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ

newsbeast.gr

 

Αν σου άρεσε το Άρθρο, μοιράσου το με τους φίλους σου...

Διαβάστε επίσης στην ίδια κατηγορία

 

Από Panos
kardashians  Η 37χρονη ποζάρει με νάζι και μιλάει για τη ζωή της, την παρένθετη μητέρα, και...
Από Panos
kardashians-clone α τελευταία χρόνια η Κιμ Καρντάσιαν, η Αμερικανίδα τηλεπερσόνα, επιχειρηματίας και μοντέλο...
Από Panos
spuropoulou-kinhto Μία φωτογραφία που ανέβασε ο Γιώργος Λιανός από τα γυρίσματα του Survivor  φαίνεται...
Από Panos
kainouriou-ioannidis Την ενόχλησή της για τον Πάνο Ιωαννίδη εξέφρασε on air η Κατερίνα Καινούργιου, σχολιάζοντας...

google+