Ο Νικηφόρος αποκλειστικά στο tuned.gr : "Ο κόσμος με ξέρει από τα τραγούδια μου"

Monday, 14 March 2011 21:01

O Νικηφόρος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1988. Μοίρασε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα στην Πρέβεζα και τη Ρόδο, τις ιδιαίτερες πατρίδες του πατέρα και της μητέρας του αντιστοίχως. Από μικρός γοητευόταν από τους ήχους και τις νότες. Μεγαλώνοντας έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας και παράλληλα θεωρητικές σπουδές dictee, solfez και αρμονία.

 

Στα 15 του δημιούργησε το συγκρότημα “Dreamers” με το οποίο έκανε live εμφανίσεις σε σχολεία, μουσικές σκηνές και Clubs στην Πρέβεζα .
Στα 17 του συμμετείχε με τους “Dreamers” σε μουσικό διαγωνισμό στο πλαίσιο των Πανελληνίων μαθητικών αγώνων όπου και κέρδισε το 2ο βραβείο στο ατομικό τραγούδι και 3ο στην κατηγορία των συγκροτημάτων.

Ο  Νικηφόρος μέσα από το X factor 2  αναγνωρίστηκε ως ερμηνευτής με εκφραστική δύναμη και με ευρεία γκάμα δυνατοτήτων, επιλέγοντας καλά τραγούδια χωρίς να βάζει ταμπέλες ανά είδος. Συνθέτει και γράφει στίχους.Πέρυσι κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό cd απ όπου έχουν ήδη ξεχωρίσει τα κομμάτια "Υποσχέσου" και "Σε ένα σου φιλί".

Τον συναντήσαμε στο καμαρίνι του στον Βοτανικό , οπου εμφανίζεται μαζί με το Γιώργο Μαζωνάκη , την Πάολα και τους Vegas και μας μίλησε για όλα..

 

-Ας αρχίσουμε λίγο από τα δύσκολα.Φίλους στη δουλειά αυτή έχεις?

Μετά τη δημοσιότητα δεν κάνεις φίλους. Στη δουλειά αυτή ,παιδιά,πολύ δύσκολα κάνεις φίλους.

-Εντάξει δε λέμε να γίνεις κολλητός, αλλά φίλους κάνεις..

Καταρχάς, όποιος είναι στο χώρο δεν έχει χρόνο... Και επίσης, για να κάνει κάποιος παρέα με κάποιον που είναι στο χώρο, πρέπει να είναι πραγματικός φίλος του και να έχει ανοχές, γιατί είναι πολύ περίεργα τα πράγματα,φερ ειπέιν, εγώ μπορεί λόγω της πολλής δουλειάς να έχω κακή διάθεση κι ο άλλος να πρέπει να το ανεχθεί αυτό. Αν δεν είναι κάποιος του χώρου δε το ανέχεται εύκολα αυτό. Όλη την υπόλοιπη μέρα είμαι στο studio και γράφω τραγούδια για τον επόμενο δίσκο που θα βγει σε δυο χρονια , αλλα από τώρα γράφω τραγούδια.

-Σε δυο χρονια? Πως το καθορίζεις από τώρα?

Είμαι της λογικής ότι ένας δίσκος πρέπει να έχει λόγο ύπαρξης , όχι απλά  για να γεμίζει ένας δίσκος. Θέλω να βγαίνουν όλα τα τραγούδια στο κόσμο. Για να βγούνε όλα χρειάζεται χρόνος, γιατί να βάλω ένα τραγούδι απλά για γέμισμα?

-Ο τελικός φορέας  που επιλεγει δεν είναι η εταιρία σου?Δεν πιέζουν οι δισκογραφικές για να βγάλουν αυτό που θέλουν αυτοί?

Όχι, δε ξέρω τι  κάνουν οι άλλοι..εγώ είμαι μουσικός, γράφω τα τραγούδια μονος μου και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να ξέρω τι μου γίνεται και να λέω αυτό που θέλω εγώ. Θα πάρω βεβαια γνώμη και από τον κόσμο,δε με νοιάζει να πάρω τη γνώμη απλώς ενός ειδικού που ξέρει από μουσική και θα μου πει τη γνώμη του.Πιο πολύ με νοιάζει να πάρω τη γνώμη ενός απλού ανθρώπου που ακούει τη μουσική μου.Το θέμα είναι τι λέει ο κόσμος.

-Από τη στιγμή που βγήκες από ένα talent show, το Χ-factor και ήξερες ότι κάθε βδομάδα θα κρίνεσαι…

Από τον κόσμο , όχι από τους κριτές..

-Ναι αλλα η επιτροπή  είναι εκεί για να κρίνει, είναι ειδήμονες του χώρου και ο κόσμος επηρεάζεται από τη κριτική τους..

Στη δικιά μου περίπτωση δεν έγινε, εγώ μια ζωή άσχημα σχόλια άκουγα, δε πιστεύω ότι επηρεάστηκε..Έμεινα μέσα 3 μήνες.Ο κόσμος αν θέλει κάποιον τον υποστηρίζει. Σίγουρα βεβαια σχηματίζει κάποια άποψη, σίγουρα κάποιοι θα έχουν κάποιο συγκεκριμένο τρόπο σκέψης λόγω της επιτροπης, αλλα πιστεύω πως στο τέλος δε δικαιώνεται…

- Η κριτική που σου ασκήθηκε μέσα στο παιχνίδι, σε πείσμωσε ώστε να βγάλεις ένα καλύτερο αποτελεσμα τόσο  δισκογραφικά όσο και σε επίπεδο εμφανίσεων?

Οχι...και δε το λέω ψωνίστικα, εκεί δεν είναι διαγωνισμός τραγουδιού,είναι τηλεοπτικό show.

-Έκανες κάτι παρα τη θέληση σου εκεί μέσα?

Όχι, μου ζητούσαν πράγματα αλλα δε τα έκανα ποτέ.

-Το χρησιμοποίησες δηλαδή σαν ένα μέσο για να γίνεις γνωστός, για να προβάλεις τον εαυτό σου?

Μονο για αυτό...Ούτε θα κανεις καριέρα από αυτό.

-Το είχες σκεφτεί μπαίνοντας μέσα στο παιχνίδι?

Εννοείται.Αν δε βάλεις στόχο  δε πρόκειται να κανεις ούτε τα μισά.Δε φαντάζεσαι τι μπορεί να έχω σκεφτεί εγώ.Κι ας κάνω τα μισά από αυτά που έχω σκεφτεί.Θέλω να τα κάνω όλα βεβαια, αλλα το ότι έχω σκεφτεί πολλά πράγματα μου δίνει ώθηση, για να κάνω κάποια από αυτά.

-Θα προτιμούσες εμφανίσεις σε συναυλιακους χώρους, σε club όπως κάνουν κι άλλοι καλλιτέχνες?

Κάνω και αυτό.Κάνω ήδη πολλές εμφανίσεις σε club,αλλα κάνω και με την μπάντα μου ..

-Δε σε βοηθάνε περισσότερο τα μπουζούκια που σε βλέπουν άτομα όλων των ηλικιών και όλου του κοινωνικού φάσματος?Δεν έχεις μεγαλύτερη προβολή?

Τα μπουζούκια έχουν μεγαλύτερη προβολή, αλλα ο κόσμος έρχεται για να δει το πρώτο όνομα..Και μέσα σε ένα τέτοιο μεγάλο σχήμα,πρέπει  εσύ κάθε βράδυ να είσαι εξαιρετικός και μέσα σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που θα βγείς πάνω στη πιστα, να δείξεις ότι κάτι έχεις και ότι έχεις λόγο ύπαρξης σε αυτό το σχήμα.Κάθε φορά πρέπει να πείθεις το κοινό που έρχεται ... και αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις διπλα σου τόσο μεγάλα ονόματα.

-Θα ήθελες δηλαδή να έχεις περισσότερο χρόνο για το πρόγραμμα σου?

Όχι μου αρκεί αυτό.Άμα  είσαι καλός θα σε θυμηθούνε.Εγώ ξέρω πολύ καλά ότι δεν είμαι επειδή είμαι γνωστός από το Χ-factor, ούτε σαν persona, ο κόσμος με ξέρει από τα τραγούδια μου, έστω κι αυτά τα λίγα που έχω κάνει.Εντάξει, δε πιστεύω ότι έχω ιδιαίτερη προβολή, αλλα δεν είναι και αυτός ο στόχος μου. Στόχος μου είναι ο κόσμος να μαθαίνει τα τραγούδια μου. Από αυτό κάνει ένας καλλιτέχνης προίκα.

-Σε τι  κοινό απευθύνεσαι?

-Δε μπορώ να το προσδιορίσω, όπως δε μπορώ να βάλω ταμπέλες στη μουσική , έτσι δε μπορώ να βάλω και στο κοινό.Απευθύνομαι σε όσους εκφράζονται από τη μουσική και το στίχο μου.

-Ναι αλλα λόγω παρουσίας δεν απευθύνεσαι περισσότερο στο νεανικό κοινό?

Δε το νομίζω, προς το παρόν το ανάποδο γίνεται.

-Ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι βγήκες με μια μπαλάντα σαν πρώτο single?

Ναι, και αυτό είναι και ένα στοίχημα, γιατί όπως ξέρουμε, οι μπαλάντες δε παίζουν στα ραδιόφωνα.Πολύ δύσκολα ακούγονται και εννοείται πως η εταιρία μου είχε φοβερή αντίρρηση αρχικά να βγω με μια μπαλάντα.Το τραγούδι βγήκε τέλη Μάη και ακούστηκε Σεπτέμβρη.

 

-Το περίμενες ότι θα κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία? Γιατί παίζει μέχρι και σήμερα το υποσχέσου..

Τώρα ακούγεται πιο πολύ από ποτέ..Αυτό μου κάνει εντύπωση.Κάποια κομμάτια χρειάζονται χρόνο.Εγώ είχα πάντα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και επέμενα από την αρχή να βγω με δικό μου τραγούδι.Όμως φανταστείτε, τι μεγάλο ρίσκο είναι όταν είσαι πρωτοεμφανιζόμενος να βγαίνεις με μια μπαλάντα..και να επιμένεις στην εταιρία σου ότι αυτό είναι το τραγούδι που πρέπει να βγείς.. Την στιγμή που οι ίδιοι έχουν αμφιβολίες, που καλά έκαναν και είχαν γιατί όντως ήταν δύσκολο το εγχείρημα,αλλα εγώ πιστεύω ότι άμα ένα τραγούδι είναι αληθινό και είναι βιωματικό, το έχεις γράψει μέσα από πράγματα που έχεις ζήσει εσύ,δεν υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να μη το αγαπήσει.

-Σε ποια ηλικία το έγραψες το τραγούδι αυτό?

18 ,  18μιση χρονων.

-Άρα αυτό είναι το αγαπημένο σου?

Δε ξέρω αν είναι το αγαπημένο μου απλά ήταν βιωματικό τραγούδι και με έχει σημαδέψει όλη η ιστορία που περιβάλλει αυτό το τραγούδι.

-Μιας και μιλήσαμε για μεγάλα σχήματα πριν,ο Γιώργος Μαζωνάκης με τον οποιο συνεργάζεσαι σε έχει συμβουλέψει σε κάτι? Έχεις πάρει πράγματα από αυτόν?

Ο Μαζωνάκης είναι ένας καλλιτέχνης ,  ο οποίος επί σκηνής μαγεύει τον κόσμο, δηλαδή σε παρασύρει, αυτό για μένα είναι στοίχημα να μπορέσω κάποια στιγμή να το κάνω και εγώ.Να είμαι στη σκηνή δηλαδή και να έχω όλα τα βλέμματα πάνω μου. Μερικές φορες έχω συλλάβει τον εαυτό μου να αντιγράφω υποσυνείδητα ,  το οποιο είναι και καλο βεβαια και κακό , αρκεί να το κανεις με τον δικό σου τρόπο. Ο Μαζωνάκης μου έχει πει ένα πράγμα που το θεωρώ πολύ σημαντικό, να μην ασχολούμαι με τα γύρω γύρω, να ασχολούμαι με την ουσία του πράγματος που είναι το τραγούδι και όλα τα αλλα δεν έχουν κανένα νόημα.

-Δεν είναι και αυτό ένα μέσω προβολής? η εικόνα στην εποχή μας παίζει πολύ συμαντικό ρολο.

Αν πάρουμε για παράδειγμα τον Μαζωνάκη, είναι από τους καλλιτέχνης που έχει βγει λιγότερο από άλλους στην τηλεόραση και στα μέσα από τους εμπορικούς καλλιτέχνες. Είναι ο μαναδικός του οποιου οι συνεντεύξεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα, πολύ λίγες εμφανίσεις τηλεοπτικές και αυτό είναι που δημιούργησε έναν μύθο γύρω από το όνομα του. Γιατί όταν δεν ξέρεις ο άλλος τι είναι όταν δεν είναι τόσο προσιτός, όταν δεν υπάρχει υπερπροβολή, υπάρχει η ανάγκη του κόσμου να μάθει πράγματα για σένα.Αυτό δε το κανεις επίτηδες, βλέπω ας πούμε άλλους που λένε για την προσωπική τους ζωή.. Για μένα αυτό είναι τεράστιο λάθος, γιατί όταν λες πράγματα για την προσωπική σου ζωή,θέλουν όλοι να μαθαίνουν για τα προσωπικά σου και επικεντρώνονται στην επομενη σχέση σου και όχι στη μουσική σου που θέλεις να προβάλεις.


-Αν μιλήσεις μια φορά για τα προσωπικά σου , δε σε παίρνει η μπάλα και μπαίνεις σε έναν κυκεώνα επιβεβαιώσεων και διαψεύσεων?

Δεν ξέρω , αλλα μπορεί να συμβαίνει κι αυτό.

-Τώρα με την κρίση και την γενικότερη οικονομική δυσχέρεια, εσύ που είσαι ένας καλλιτέχνης στο ξεκίνημα του, σε επηρεάζει καθόλου? Σου έχει βάλει κάποια φρένα?σε περιορίζει στο να πάρεις κάποια ρίσκο?

Εγώ πιστεύω πως η κρίση θα φέρει τα πράγματα στη σωστή τους θέση..Έχουμε πειρατεία, έτσι μειώνονται οι παραγωγές και ουσιαστικά αυτός που την πληρώνει είναι ο κόσμος γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι ποιοτικό. Αναγκαζόμαστε όλοι να κάνουμε πράγματα με χαμηλό κόστος και λογικό είναι το αποτέλεσμα να μην είναι σωστό. Από την άλλη η κρίση, φέρνει και την ισορροπία, για μένα οι καινούργοι καλλιτέχνες που ξεκινάνε τώρα, αν μείνουν στο χώρο, μπορεί να έχουν και συνεχεια γιατί βλέπουν τα πράγματα με μια λογική εξέλιξης, δεν υπάρχουν λεφτά για να την ψωνίσει κάποιος και να πει AAAA εδώ είμαστε, οποτε για μένα είναι καλο αυτό.

-Με τους Vegas η συνεργασία πως είναι?

Οι Vegas...(Χαμόγελο) Οι Vegas είναι τρελή παρέα. Βγαίνουμε πολύ συχνά, είναι απίστευτα παιδιά πραγματικά..

-Η Εurovision είναι κάτι που σε αφορά η κάτι που σε αφήνει παντελώς αδιάφορο?

-Αν πηγαίναμε με ελληνικό τραγούδι κι αν ήταν ένας θεσμός που ο καθένας πήγαινε με το δικό του τραγούδι και το δικό του μουσικό δρόμο θα ήταν ωραίο,ας πούμε εμείς με κάτι που να έχει μπουζούκι, οι βρετανοί με ένα καθαρόαιμο British Pop,οι ιταλοί που το θεωρώ πολύ ευχάριστο το ότι μπαίνουν στο διαγωνισμό, γιατί θεωρώ ότι οι Αγγλοι και οι Ιταλοί μουσικά είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην Ευρώπη και έχουν τεραστια ιστορία στη μουσική, είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι ξαναγυρνάνε στη Eurovision.Είναι σίγουρα μεγάλη πίεση αλλα στη φάση που είμαι δε θα πήγαινα στη Eurovision.

-Τις φετινές συμμετοχές τις eurovision πως τις άκουσες?

Στην αρχή ακούγοντας μισά τα κομμάτια..ξεχώρισα το τραγούδι του Λούκας κυρίως για το στίχο..μετά αφού τα άκουσα ολοκληρωμένα και σκεπτόμενος τη λογική που έχει αυτή την εποχή η Εurovision πιστεύω ότι η Νικκι ήταν η καλύτερη επιλογή.

-Η μεγάλη σημασία που δίνεται σε αυτόν τον διαγωνισμό,αν και τα τελευταία χρονια έχει πέσει....

Μεγάλη σημασία δίνεται όταν πηγαίνουν μεγάλοι καλλιτέχνες,όταν δεν στέλνουμε μεγάλο καλλιτέχνη δεν ασχολείται κανένας.

-Είσαι μέσα στη νύχτα ,έρχονται θαυμάστριες καθημερινά στο καμαρίνι σου ...η συντροφος σου τι λέει για ολα αυτά?Ζηλεύει?

Ποια σύντροφος?δεν με θέλει καμια(χαχαχα)..δεν με θέλει καμια γιατί όταν σκέφτονται όλες ότι είσαι μέσα στη νύχτα και ότι μπορεί να έχεις συνεχεια γυναίκες στο τέλος όλες φοβούνται να είναι μαζί σου..μιλάμε για σοβαρή σχέση πάντα.

-Δεν παίζει ρολο και τι δικαιώματα δίνεις εσύ?

Δεν χρειάζεται  να δώσεις δικαιώματα ,η δουλειά σου και μονο τις απωθεί... δεν είμαι και κανένα παιδάκι αλλα για σοβαρή σχέση είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και ειδικά όταν είσαι σε φάση καριέρας είσαι αλλού κι πρέπει να έχεις τεράστιες αντοχές για να σε ανέχεται..δεν έχεις σταθερό πρόγραμμα,μπορεί να γίνει κάτι και να χρειαστεί να φύγεις να έχεις studio..επίσης οι καλλιτέχνες είναι και λίγο περίεργη φάρα..

-Προτεραιότητα σου δηλαδή είναι η καριέρα.

Προσπαθώ να τα προλαβαίνω όλα αλλα προτεραιότητα έχει η καριέρα ,είμαι και στο ξεκίνημα και δε γίνεται διαφορετικά..αν μπεις σε κάποια σχέση στην παρούσα φάση μπορεί να σε παρασύρει και να χάσεις την μπάλα..

-Οταν βγαίνεις να διασκεδάσεις σε τι μέρη πας?

Παντού,παντού (γέλια).Μπορώ να τα γυρίσω όλα.Ούτως η άλλως από μουσική ακούω τα πάντα...βασικά πηγαίνω όπου έχει ωραίες γυναίκες..αν πάω κάπου και δεν έχει ωραίες γυναίκες δεν θα κάτσω,νομίζω όλοι οι άντρες έτσι σκέφτονται.

-Μετά τη συνεργασία με το Μαζωνάκη έχεις κλείσει για κάποια συνεργασία τώρα το καλοκαίρι?

Νομίζω το καλοκαίρι θα έχει 2-3 σχήματα μονο η Αθηνα..η επαρχία είναι ο καλύτερος τρόπος το καλοκαίρι για να προωθήσεις τη δουλειά σου,και να περάσεις καλά ,να κανεις και διακοπές..θα κάνουμε 10 συναυλίες περίπου με το Μαζωνάκη  και θα κάνω και tour μονος  μου,υπάρχει βεβαια κάποια συνεργασία εν όψει αλλα ακόμα είναι σε συζητήσεις..

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος μιας αποκαλυπτικής και ενδιαφέρουσας συνέντευξης με τον πραγματικά απολαυστικό Νικηφόρο...

το cd του Νικηφόρου κυκλοφορεί απο τη Heaven Music...

 

 

Αν σου άρεσε το Άρθρο, μοιράσου το με τους φίλους σου...

Διαβάστε επίσης στην ίδια κατηγορία

 

Από Panos
rain Έξι χρόνια αφού ένας θανατηφόρος ιός που μεταφέρεται με τη βροχή έχει εξαφανίσει σχεδόν...
Από Panos
quiet-place Οι ταινίες τρόμου έχουν καταφέρει να προσφέρουν πολλές δυνατές στιγμές,...
Από Panos
conjuring3 Σύμφωνα και με συναφές δημοσίευμα του Entertainment Weekly, βγήκε η είδηση ότι η Warner...
Από Panos
venom  To ολοκαίνουριο trailer του Venom μόλις κυκλοφόρησε! Η δημοσιοποίησή του έγινε πριν...
Από Panos
athina-power Έδειξε το διαβατήριό της σε Instagram live! Η Αθηνά Χρυσαντίδου, η παίκρια του...

google+